Det kan være mange årsaker til at dagens luftetur ikke blir så lang. Det blir tidligere og tidligere mørkt, været blir kaldere og høstforkjølelsen gjør kanskje at du helst ville ha ligget under pleddet på sofaen. Allikevel venter en urolig og ivrig hund hjemme etter en lang arbeidsdag og håper på at noe spennende skal skje.
Hva kan vi da gjøre for å gi hunden mulighet til å bli kvitt noe av den oppsparte energien den har samlet opp mens vi var på jobb?
De fleste av oss er faktisk ganske flinke til å gå tur med hunden vår, men mange opplever at hunden egentlig ikke verken virker spesielt sliten eller fornøyd etter dagen faste lufterunde – den vil ha mere!
 5D3_5491-1

Hunder har i årtusener vært avlet for en eller annen «jobb», det kan være jakt, gjeting, vokting og så videre, men i dag er de fleste hunder store deler av året «bare» «arbeidsledige» familiehunder uten noen form for jobb å bruke kreftene sine på. Å gi hunden nye arbeidsoppgaver kan være med på å gjøre hunden din mere vel tilpass i det daglige.
Så hva kan vi da gjøre for å få aktivisert hunden vår også på travle dager? Variasjon er stikkordet. Variasjon gir hunden nye opplevelser og oppgaver i hverdagen og den blir mere sliten og fornøyd. Det beste av alt, er man flink til å variere, er det ikke alltid så mye trening som skal til før huden er fornøyd med dagens innsats.
På tur kan det for eksempel være en ide å gå lufterunden motsatt vei, gå morgenens lufterunde på kveldens luftetur og vise versa. Finn «nye» veier i nabolaget eller dra på oppdagelsesferd på nye steder.
På selve lufteturen legger jeg gjerne inn litt ulik trening både for hodet, nesa og balansen. Dette gjør at hunden alltid er litt spent på hva vi skal finne på i dag og derfor blir flinkere til å følge med meg. Dette er faktisk god hjelp for de som opplever at hunden sleper seg fra tisseflekk til tisseflekk, helt uberørt av at du henger bak i båndet – kanskje er tisseflekkene det enste spennende du lar hunden din oppleve på tur?
Hva slags trening jeg gjør, kommer litt an på hva jeg føler meg inspirert til, men jeg prøver både å legge inn noen «snuse-oppgaver» fordi jeg vet at det å bruke nesa si, er god, avstressende trening og en fin måte å la hunden løse oppgaver på. Jeg har alltid med små godbiter i lomma når jeg er på tur og finner ulike steder hvor jeg hiver disse ut over, sånn at hunden må snuse seg fram for å finne dem. Det kan være på plena, i skogen, i snøen og hvorfor ikke legge dem i høyden også?! En ny utfordring for hunden å måtte klatre litt, for å nå godbitene slik som Gjøa må i denne steinmuren. Jeg elsker også å hive godbiter opp i de sammenkjørte snøhaugene som blir etter brøytebilen – når vi får snø vel og merke.

5D3_5660-8

I tillegg til snuseoppgavene trener jeg gjerne også noen minutter på andre ting. Det kan være å trene litt triks som slalåm mellom beina eller snurre rundt. Begge disse øvelsene går fint an å få til med bånd, men jeg slipper ofte båndet ned på bakken. Har du en hund som lett stikker av, finn en rolig plass på lufterunden med god oversikt før man slipper båndet eller ta med langline- vi vil jo ikke risikere at hunden springer ut i trafikken, skremmer noen eller lærer seg unoter i forhold til dårlig innkalling.

5D3_5792-105D3_5810-11

Flere ganger i løpet av lufteturen trener vi på kontakt og det å gå pent i bånd. Jeg veksler mellom å la hunden snuse rundt på egen hånd i båndets lengde og det å ha den på siden min og trene på å «gå pent» – alt selvsagt gjort med gode belønninger i lomma og masse ros for å jobbe bra!

5D3_5751-9

En ting det lett blir lite av når man stort sett går lufteturen på asfalt og andre tilrettelagte turstier, er balanseøvelser og trening av god kroppskontroll. God kroppskontroll og en hund med god muskulatur forebygger helseskader hos hunden. Samtidig er balanseøvelser ganske slitsomt og er med på å gi en slitnere hund også på de korte lufteturene. På tur blir det derfor at jeg «leter» etter ting å la hunden klatre på. Det er selvsagt viktig å vurdere hundens individuelle forutsetninger for hva den vil klare å hoppe opp på og balansere på – den skal verken bli skadd eller redd om den faller ned. Jeg velger heller trygge, lave ting å balansere på enn de som potensielt kan være farlige. Tren heller i tillegg for eksempel sitt, ligg og stå på disse plassene for å få utfordring nok.

5D3_5545-55D3_5509-45D3_5646-7

Jeg legger også gjerne inn litt øvelser for beherskelse også. Det kan være at jeg binder hunden til en lyktestolpe og ber den sitte mens jeg hiver godbitene den skal søke på utover, når huden er helt rolig knyter jeg den løs og sier «vær så god» og så får den snuse etter godbitene. Eller jeg kan trene sitt, ligg eller stå med en fristende leke plassert framfor hunden. Når den er rolig kan den få springe og ta leken eller få en godbit fra meg.

5D3_5900-13

Blir jeg og hunden lei turer i nærmiljøet, tar vi en biltur til en annen del av byen eller marka og ser etter nye plasser for både selve lufteturen, men også for å speide etter nye muligheter til å trene balansen, snuta og hodet – variasjonene finner vi over alt.

5D3_5563-6
God tur!

Anne Marit & Gjøa