Jeg og Maxim gjør mye forskjellig, men etter et par uker hvor jeg synes motivasjonen til Maxim har vært dalende når vi har trent lydighet, har jeg innsett at vi bare må prioritere redningstreninga mer enn vi har gjort så langt i år. Maxim går utrolig bra på trening, og motivasjonen er på topp når vi er ute å leter etter mennesker.

I fjor startet vi med melding i søket. Maxim melder med fastbitt, som betyr at han har et bitt hengende rundt halsen som han skal plukke når han gjør funn, og deretter komme inn til meg for å vise at han har funnet. Når han har varslet meg om at han har gjort funn, får han beskjed om å vise meg hvor figuranten er, og figuranten belønner når Maxim kommer tilbake med påvisning. Normalt lærer vi inn dette ved å lære inn apport, deretter melding / hente løsbitt fra figurant hvor figurant er synlig, deretter sender vi hundene ut i søk hvor figurantene har løsbitt på seg som hunden plukker med seg når de gjør funn. Når hunden er blitt trygg på løsbittmelding, setter vi på fastbittet. For Maxim, er variasjon viktig, så jeg prøver å veksle mellom direkte belønning (rett i belønning uten melding), løsbitt og fastbitt, slik at han aldri vet hva som skjer hos figurant. Jeg tror og håper at ved å gjøre det slik, sikrer jeg at Maxim alltid går helt inn til figurant, og forhåpentligvis ikke melder på avstand flere ganger, det kan jo tross alt hende figuranten belønner :)

I fjor gikk vi litt for fort frem fra løsbitt til fastbitt, og støtte på utfordringen at Maxim meldte på figuranten på avstand, fordi han ikke så poenget i å løpe helt bort, for han visste jo tross alt hvor figuranten var, og hvorfor løpe samme strekket to ganger når man kan løpe rett å få belønning? På grunn av dette måtte vi gå noen steg tilbake og tilbake til å bruke løsbitt, slik at han ikke fikk muligheten til å feilmelde flere ganger.

 

De siste gangene vi har vært på trening har vi jobbet med å lære inn runderingsmønsteret, men der hvor treninga var i dag kan vi enten søke eller trene lydighet. Siden lydigheten er lagt litt på hylla, gikk vi på med søkstrening. Vi med ei bra søksøkt med løsbitt med to figuranter, deretter ødela føreren økt nr 2 som var med fastbitt. Maxim gjorde alt riktig, og føreren var overbevist om at han feilmeldte, så jeg feilet og sendte han ut i søk på nytt, Etter at jeg feilet han ble det bare tull med meldinga og vi måtte frem med løsbittene for å få avsluttet økta på en bra måte. Etter økta viste det seg at han faktisk hadde meldt riktig med fastbittet, så jeg måtte ta på meg all skyld for at det hadde blitt tull. Utrolig irriterende!  På grunn av dette måtte jeg ta ei siste økt, slik at jeg kunne få belønna riktig melding, og vi kunne gå hjem med god følelsen. Maxim gikk den siste økta utrolig bra og han viser utrolig bra utholdenhet i søksøvelsene. Vi gikk hjem med god følelsen :)

Videoen viser den siste økta vår, hvor vi kun hadde 1 mål: fastbittmelding på to figuranter.

 

//Fride og Maxim