Neste del av bloggserien vår, er en presentasjon av Cathrines lille håpefulle :-)

Jeg har tre hunder, to Golden Retrievere som nå er pensjonert, samt lille jaktcocker Lerke på to år, som trenes aktivt innen konkurranselydighet og spanieljakt.

En jaktcocker er en Cocker Spaniel som er fremavlet først og fremst med tanke på å bevare egenskaper og fysikk som gjør spanielen til en god jakthund. De skiller seg klart vekk fra utstillingslinjene med sitt høye aktivitetsnivå og jaktlyst, samt utseende.

Lerke kommer fra eget oppdrett, så jeg startet allerede i valpekassa med enkel grunntrening på atferder jeg visste jeg kom til å få bruk for i videre trening. Jeg brukte mye tid på å utvikle gode belønninger, både mat- og lekbelønninger. Gode belønninger er utrolig viktige verktøy i treninga, blant annet for å kunne varme opp hunden, regulere hundens intensitetsnivå og forventninger, for å utvikle hundens svake sider eller svake ledd i øvelser, som grunntrening for kommende øvelser og som belønning for vel utført arbeid, lista er lang… Man lærer utrolig mye om sin egen hund ved å sette seg nøye inn i hva den liker, når/hvor den liker/evt ikke liker det og hva de ulike belønningene har av betydning i treninga.
Lerke fot
Jeg synes det er utrolig gøy å gå kurs selv, noe som har ført til at Lerke helt fra hun var liten valp har fått være med på mange ulike kurs. Det vil si at hun tidlig fikk mengdetrening på å jobbe i konkurranselike situasjoner. På kurs er det som regel andre kursdeltakere som sitter rundt og ser på (publikum), hun har fått trent på mange ulike steder (ulike underlag, innendørs, utendørs), hun har tidlig hatt mange ulike hunder som forstyrrelser (ulike raser, ulike størrelser, ulik alder). Alt dette er jo også utfordringer man møter på når man er på konkurranse! Dette har gjort at hun til tross for å være en veldig myk hund, har blitt stødig på å arbeide i krevende miljø, og det skal mye til før hun faller ut av «treningsbobla» vår. I starten var det bare snakk om korte økter med lek og enkle fokusøvelser på noen minutter, i stunder der jeg visste at hun hadde mye energi som skulle brennes av, for å øke utholdenheten hennes mtp kommende trening og konkurranser.

Konkurranselydighet er en av våre favorittgrener, her får vi testet treningen vår i faste program på konkurranser. Med Lerke startet jeg forberedelsene til de høyere klassene så tidlig som mulig, det vil ikke si at jeg startet et hardkjør med hele lydighetsøvelser fra hun var 8 uker, men heller at jeg startet å leke inn grunnferdigheter jeg visste jeg kom til å få bruk for. All treningen vi nå gjør, har blitt introdusert via lek fra tidlig alder, og har gradvis blitt formet til ferdige øvelser. Nå konkurrerer vi i klasse 3 lydighet, og vi jobber videre mot prøvesesongen 2016 :-)

Jaktcockeren er en støtende fuglehund, som er egnet for å søke etter og støte fugl og småvilt på haglehold, samt å apportere felt vilt. Jeg synes det er utrolig interessant å se hvordan en hund arbeider innenfor det den gitte rasen er avlet for å gjøre. Det er stor forskjell på å se en hund jobbe med de egenskaper de er fremavlet for å ha, og det å gjennomføre et standarisert lydighetsprogram  På denne måten lærer man utrolig mye om hva som bor i hunden (og rasen) sin, samtidig som det gir en viktig pekepinn i forhold til videre avl. De egenskaper som gjør Lerke til en bra lydighetshund, er jo også egenskaper som er et resultat av målrettet avl for å få frem de gode jakthundene de er ment til å være.DSC_9093 (1)

Så, når man da skaffet seg en jaktspaniel var det bare å sette seg inn i spanieljakta og treningen i forbindelse med det. Her starta jeg med blanke ark, og jeg må si at det var en veldig gøy utfordring å skulle sette seg inn i en helt ny gren av hundetrening. Det er mange elementer som skal være på plass før hunden er klar for å jakte, enten det er i prøvesituasjoner eller den skal brukes på praktisk jakt. I jakttreninga viser Lerke gode resultater, og har i løpet av høsten gjennomført jaktanleggsprøve med svært gode skussmål, fått godkjent alle klasser vannapporterting og henta hjem en 1.premie i hennes feltprøvedebut.

For de som er interessert i å lære mer om spanieljakt er det mulig å finne informasjon om dette på spanielklubbens– eller jaktspanielklubbens nettsider.

For de spesielt interesserte, så finner dere YouTube-kanalen min her. Der legger jeg ut videoer fra trening og stevner med jevne mellomrom.

// Cathrine

10991279_10155281407100515_5398987367987946366_n