Etter å ha hatt grunnleggeren av K9 Nosework i USA, Ron Gaunt, som instruktør ei uke i slutten av november, ble jeg inspirert til et blogginnlegg om denne fantastiske sporten!

DSC_0897

Ron Gaunt er en av tre grunnleggere av sporten/treningsformen K9 Nosework i USA. De dannet organisasjonen National Association of Canine Scent Work (NACSW) og spesialsøkssporten har nå holdt på i ca. 10 år i USA. Ron har jobbet med spesialsøkshunder siden starten av 70-tallet både i politiet og i privat regi. Bakgrunnen for å starte opp en slik treningsform var inspirasjonen fra å jobbe med operative spesialsøkshunder, og en ide om at dette må være spennende og morsomt arbeid for «vanlige» hunder og hundeeiere også! I USA finnes det utrolig mange «shelter-dogs», altså omplasseringshunder, mange av disse ble omplassert gang på gang, men kom tilbake for omplassering alt for ofte, fordi de nye eierne syntes at hundene i mange tilfeller var for krevende. Ron og de andre grunnleggerne av sporten, ønsket å gjøre noe med dette og introduserte da spesialsøk som aktivisering for en del av disse hundene. Det viste seg at mange hunder ble mindre stressa og enklere å overta for folk, når de bare fikk «en jobb» å gjøre. Hundeiere ble introdusert for treningsformen og da folk så hvor genialt dette fungerte som aktivisering for hundene sine begynte «ballen å rulle». Sporten har i dag blitt stor i både USA og Canada. Nå kommer den til Skandinavia også. I Sverige er de første uoffisielle konkurransene avholdt i 2014. I Norge begynner det å vokse fram små treningsmiljøer både her og der og vi håper at mange flere får øynene opp for denne fantastiske sporten!

Hva er Nosework?

Nosework er «nesearbeid» inspirert av hvordan profesjonelle spesialsøkshunder jobber, men med fokus på at både hund og fører skal ha det både spennende og moro sammen.

5D3_4239

I spesialsøk lærer man hunden å gjenkjenne og finne en eller flere typer lukter. Det kan være alt fra narkotika, sprengstoff, trøfler osv. I Nosework søker hunden etter Q-tips som er kontaminert med eterisk olje. Eteriske olje lukter sterkt, så 2-3 dråper olje er ofte nok i et stort glass med mange Q-tips. Oljene man bruker både i USA og Norge er Bjørk, Anis og Kryddernellik.

Den kontaminerte Q-tipsen putter man så ned i en liten boks eller lignende, sånn at hunden ikke når Q-tipsen direkte og at Q-tipsen ikke blir liggende i direkte kontakt med omgivelsene vi gjemmer lukta i. Sporten krever utrolig lite utstyr og man kan trene hvor som helst, dette gjør jo at alle lett kan få gitt hunden sin litt mental trening hver dag gjennom snuseoppgaver denne treningsformen byr på.

I konkurransesammenheng konkurreres det i å finne Q- tips med de ulike luktene, i ulike søksmiljø inspirert av hvordan profesjonelle søkshunder jobber. Det søkes da i ulike typer emballasje, det søkes innendørs i ulike miljøer, utendørs i ulike miljøer og på utsiden av ulike typer kjøretøy. Alt gjøres selvsagt på tid og man får ved hver konkurranse vite hvor lang tid man har på å søke gjennom området.

IMG_7542-16

Vanskelighetsgraden varierer fra at det gjemmes en type lukt i de 4 ulike søksmiljøene til at det i den vanskeligste klassen er opptil 3 ulike lukter (disse kan også blandes). Hundefører vet ikke hvor mange lukter som er gjemt og det kan også være tomme områder hunden skal søke gjennom, selvsagt uten at hundefører vet om det ikke finnes noe gjemt der eller ikke. De flinkeste hundene i sporten er helt på høyde med profesjonelle spesialsøkshunder i følge Ron Gaunt.

Han legger allikevel stor vekt på at det viktigste med treningsformen og sporten er å gi hunder en fantastisk fin mentaltrening i hverdagen og trene hundeeierne til å bli flinkere i å lese sin hund og jobbe for å få til et godt samarbeid. På kurset får vi gjentatte ganger påminnelsen fra Ron, når han sier: «Jobb MED hunden, IKKE for den eller mot den!». Det er stadig fokus på det å bli god på å lese sin egen hund… har den funnet alle gjemte lukter eller er det mere igjen i området…?!

På kurset var vi samlet en gjeng instruktører som underviser i spesialsøk og treningsformen Nosework i Norge. Kjempemorsomt å treffe andre som også synes at spesialsøk er spennende og morsomt å holde på med og som har lyst til å få spredd Nosework som treningsform og sport her hos oss også!

innendørssøk

I og med at nesearbeid er mentalt krevende for hunden, er dette en ypperlig treningsform for aktive hunder som trenger å få brukt opp noe av all den energien de har. Samtidig har jo alle typer hunder en fantastisk god luktesans og vi ser at sporten også passer den litt forsiktige og uselvstendige hundene også- Nosework gir hunden selvtillit!

 

I løpet av den lærerike uka med Ron på Lahaugmoen Hundesenter, søkte vi både innendørs og utendørs med hundene våre. Alt ble filma og i etterkant av søkene så vi på detaljer i søksmønster hos de ulike hudene og diskuterte hva som påvirket søkene, søksmønster og ulike valg hos hundene – lærerikt! Tid ble brukt på å bli mere bevisst på molekylvandring og se hvordan man planlegger «enkle» eller «vanskelige» søk ut fra dette.

innendørssøk2

 

Kjempemorsomt at det også kom noen nysgjerrige fra Forsvarets hundeskole og både så på og søkte sammen med oss en av dagene – alltid spennende og inspirerende å se ulike hunder i arbeid!!

Uka ble avslutta med Nybegynnerkurs i Nosework der vi delvis var observatører til Rons arbeid og delvis deltok som med-instruktører. Luksus å få både observert og trent sammen med andre flinke folk og diskutere oppgavene – tusen takk til mine med-instruktører/kursdeltakere denne uka, ingen nevnt – ingen glemt!

Både Gjøa og jeg hadde ei morsom og lærerik uke og da har vi faktisk kjørt over 500 mil i 2014 for å lære mer om den nye sporten..!!

Årets siste Nosework kurs er ferdig her hjemme i Trondheim, men nå gleder jeg meg masse til å holde nye kurs i 2015 og forhåpentligvis få flere treningskompiser i denne morsomme sporten!

kanonsøk

Har du lyst til å snuse på noe nytt??

Les mere om Nosework på Hundesamvirkets hjemmeside: http://hundesamvirket.no/de-ulike-kursene-vare/nosework/

 

Anne Marit og supersnuta Gjøa