Da står 2015 for tur og mange av oss har satt opp en liste med nyttårsforsett. Hvorfor ikke da sette opp nyttårsforsett også for hundetreningen? Det er ofte mye mer motiverende å jobbe mot noe enn å bare jobbe med noe. ”Bli flikere til å gå pent i bånd”, ”kanskje stille på konkurranse”, ”bli flinkere til å passere andre hunder” er gode tanker, men det er ofte mer motiverende dersom man setter seg et veldig konkret mål, og det gir en mye sterkere følelse av at man faktisk har oppnådd noe.

geLLrS-7-OtboUjYZjkG3wknTYQkHlrrLertAYCHXJQ

De fleste som skriver om hvordan man skal få nyttårsforsettene til å holde foreslår at man skal sette seg konkrete mål. Da må man naturligvis ta utgangspunkt i det du føler du og hunden din trenger å jobbe med. Hvis du jobber med passeringssituasjoner sammen med hunden din, bestem deg for en strekning du ønsker å gå sammen med hunden din uten at den reagerer på andre hunder. Hvis du jobber med å gå pent i bånd, bestem deg for en tur du ønsker å gå der hunden skal gå pent hele turen, gjerne en tur med mye forstyrrelser. Hvis du jobber mot å stille på konkurranse, bestem deg for en konkret konkurranse du skal delta på.

Det neste tipset som ofte dukker opp er å sette opp delmål. Vi skal ikke forvente at vi får til det endelige målet i januar, da har vi satt det endelige målet for lavt :) Sett opp delmål som du skal jobbe mot gjennom året. For å gå pent i bånd kan det være kortere strekninger man skal gå, det kan være å oppsøke spesifikke plasser du vet det er mye forstyrrelser der hunden skal gå pent, det kan være å mestre spesifikke gå pent i bånd-øvelser.

Fellesdekk_2

For å gi et eksempel skal jeg si noen få ord om mitt nyttårsforsett for hundetreningen min. Mitt ekstremt hårete hovedmål for 2015 er å stille Kompis i klasse 2 i lydighet i løpet av 2015. Dette er et veldig ambisiøst mål for oss, men den som intet våger, intet vinner. Eksempler på delmål for min sin del er å sette datoer for når vi skal stille i klasse 1, når vi skal ha klar ulike øvelser til klasse 1 og 2, når vi skal kjøre et fullt konkurranseprogram på trening, og lignende. Jeg må innrømme at jeg ikke har alle delmålene klar, men dette er noe jeg må sette meg ned og finne ut av. Delmålene er kanskje enda viktigere når man setter seg et veldig ambisiøst hovedmål, sånn som jeg har gjort. Uten delmålene kan det virke som om man har mislyktes dersom man ikke får til hovedmålet, og det er jo definitivt ikke sant når man har oppnådd flere av delmålene! Husk at det er ikke noe galt med å være ambisiøs så lenge man er realistisk.

DSC_0067

Så, jeg håper at flere setter seg ned og tenker over hvilke mål og delmål de ønsker for hundetreningen sin i 2015. Da kan treningen bli mer motiverende og dermed mer morsom for både hund og eier.

Til slutt: Godt nyttår til alle hundeeiere og hunder :)

–Hanne og Kompis–