Nyttårsaften, raske tips.

10 raske tips for hundevennlig nyttårsaften

  • Forebygging er bestandig det beste, og at man bygger trygghet og positive opplevelser for hunden i forbindelse med nyttårsfeiringen. Unngå derfor å gi hunden erfaringer som kan oppleves traumatiske under nyttårsfeiringen  ved å for eksempel være å ta hunden med ut for å se rakettene, sette den igjen alene eller utsette den for situasjoner  på nyttårsaften som den  også i hverdagen mestrer dårlig.
  • Luft hunden godt tidligere på dagen, eller på et avsidesliggende sted. Det å være uluftet og dotrengt er det ingen som liker! Husk å ha hunden i bånd for å sikre at den ikke forsvinner om den skulle bli skremt!
  • Skap en hyggelig atmosfære innendørs ved å sørge for ufarlig bakgrunnsstøy, trekke for gardiner for å minske støy og lysinntrykk utenfra og å gi hunden aktiviteter som er hyggelige å drive med, eksempelvis mataktivisering eller lek!
  • Ikke kjeft, ignorer eller trøst en hund som viser tegn på at den er skeptisk eller engstelig. Lat som om det som foregår er verdens mest selvfølgelige ting, igangsett artige aktiviteter ,     «pep-talk» og ros heller masse for god oppførsel!
  • Hunder som er engstelige bør ha en trygg retrett-mulighet, enten om man lager en trygg «hule» på et egnet sted, eller at man lar hunden få fri tilgang til steder den selv ønsker å bruke for å gjemme seg, eksempelvis under sengen, i kjeller eller  lignende.
  • Skjerm hunden fra personer påvirket av alkohol, og vær bevisst på at man som eiere er i stand til å  ivareta og opptre trygt overfor hunden sin.
  • Som hjelpemiddel for hunder som er mildt til moderat engstelige på nyttårsaften, finnes et beroligende luktferomon. Dette produktet heter ADAPTIL, og selges blant annet hos veterinær. Dette kan man også fint bruke som et hjelpemiddel under forebyggingen også!
  • Søk kyndig hjelp i tide! Dersom man har en hund som er engstelig og man opplever at mestringen blir dårlig på nyttårsaften, la deg ikke lure av de som lover raske løsninger. Oppsøk faglig hjelp fra atferdsrådgiver eller veterinær med atferdskompetanse, og da helst i så god tid som mulig!
  • Noen hunder vil til tross for trening og ulike tiltak, trenge beroligende medisinering for å mestre nyttårsaften, dersom man ikke får til å reise vekk. Sørg da for å få  utskrevet riktig type medikamenter fra veterinær fordi feil medikament kan gjøre vondt verre!

 Lykke til, vi ønsker alle to– og firbente en trygg og fin  nyttårsfeiring!