20150503_111443
 Når Maxim var valp trente vi masse miljø- og underlagstrening, i hovedsak fordi vi har et mål om at Maxim skal bli redningshund, og det er derfor viktig at han er trygg  uansett miljø og underlag. Det kan sitte en figurant på toppen av en sprinkeltrapp, og da kan jeg ikke risikere at vi mister et funn på grunn av underlaget. Maxim har  vært litt pysete med underlag, og spesielt det å hoppe opp på ting da han var valp, og vi har derfor trent masse på underlag, samt at vi hoppet opp og ned på alt vi fant  når vi var ute på tur og trening, for å lære Maxim bedre bakpartskontroll. Selv om Maxim er blitt voksen, trener vi fortsatt underlagstrening, samt at vi varierer mye  hvor vi trener og vi får derfor også miljøtrening inn i hverdagen.

Miljø- og underlagstrening er viktig for alle hunder, ikke bare de som skal brukes til noe spesifikt. Vi ser stadig hunder på kurs som kan øvelser kjempegodt h20150503_110109jemme,  men når de kommer på kurs hvor miljøet er veldig vanskelig klarer de ikke å gjennomføre øvelser de normalt kan. Det kan også være viktig å tenke på å variere  underlaget man trener på, fordi mange hunder synes det er ekkelt å sitte / ligge i snøen, på vått gress osv. Når vi trener øvelser er det derfor viktig at man trener de i  ulike miljøer samt på ulike underlag, før vi kan si at hunden kan øvelsen. På kurs snakker vi mye om viktigheten av å generalisere øvelser. Med dette mener vi at  hunden gjennomfører øvelsen flere ulike plasser, samt på ulikt underlag før vi sier at de kan øvelsen. Det betyr at vi sier at hunden først kan sitt når den gjør det på  asfalten utenfor butikken, på ei ukjent gressplen samt for eksempel på kurs. Ved å generalisere øvelsene kvalitetssikrer vi adferden, og gjør at vi kan stole på at hunden  gjennomfører øvelsen selv om man er på et nytt sted.

Når man har valp / unghund er det viktig å tenke på hvilke miljø og underlag man trenger at hunden takler. Det er viktig at man tenker langt frem i tid når man legger denne planen, for det kan dukke opp ulike behov i løpet av tiden man har hunden. På kurs trener vi masse på andre hunder og folk som forstyrrelser, noe som mange hunder synes er en vanskelig forstyrrelse. Men det er en viktig forstyrrelse å trene på fordi vi ofte i hverdagen kommer i situasjoner hvor vi trenger at hunden fokuserer på oss selv om det er andre hunder i nærheten eller kan ignorere de andre hundene som er i nærheten. Andre miljøer man ofte trenger at hunden takler kan for eksempel være å kjøre buss / trikk, være med i stall, båt eller ulike ting man møter når man bor i byen, for eksempel rullebrett, sykler og unger som løper.

Underlagstrening kan for eksempel være flytebrygge dersom hunden skal være med i båt, sprinkeltrapp, trapp hvor hunden ser mellom / gjennom trinnene eller ulike broer som man passerer i hverdagen. Det er selvsagt ikke noe problem å trene nye miljøer og underlag med voksne hunder dersom man ser at det dukker opp et behov etter at hunden har blitt voksen! Kontakt er en øvelse vi bruker mye på kurs, og når vi møter på situasjoner / miljøer Maxim blir for ivrig eller synes er skumle, tar jeg frem kontaktøvelsen. Den måtte jeg senest bruke i helga da vi litt uventet møtte på elg på kveldsturen vår! Maxim har aldri sett elg før, og jeg brukte derfor kontaktøvelsen for å flytte oss bort fra elgen, ettersom jeg ikke visste hvordan Maxim kom til å reagere. Det gikk heldigvis overraskende bra :) Forsøkte å ta bilde av Maxim og elgen, men det var lettere sagt enn gjort, men man kan skimte elgen så vidt i bakgrunnen. 

20150502_225359

Når jeg trente underlag med Maxim som valp, introduserte jeg ulike underlag hver uke og belønnet masse for at han frivillig gikk / hoppet opp på underlaget. Etter hvert har Maxim blitt veldig trygg på underlag, men vi trener fortsatt ukentlig underlagstrening når vi er ute i søk, samt at jeg forsøker å få inn litt underlagstrening og bakpartskontroll når vi er ute på tur, for eksempel hoppe opp på trær som har veltet og balansere på disse, trene sitt / ligg på alt mulig vi finner ute på tur for eksempel benker, store steiner osv. Maxim lærte seg fort å hoppe opp på ting, men vi brukte litt tid på at han skulle synes at det var greit å sitte / ligge på alt mulig, spesielt dersom underlaget beveget seg. Ved å gjøre slike øvelser når man er på tur får hundene trent balanse, bakpartskontroll og underlagstrening, og vips så har man hatt ei lita treningsøkt mens man har luftet hunden.20150503_110021

 

 

 

 

NB! Når man trener inn sprinkeltrapp eller tilsvarende underlag, pass på at du har hunden bak deg både opp og ned trappa. Mange hunder synes dette underlaget er ekkelt, og vil derfor springe opp / ned trappa for å komme seg på nytt underlag. Det er veldig lett å hekte fast klørne i sprinklene, og ved å holde hunden bak deg kan du kontrollere tempoet og dermed redusere sannsynligheten for at hunden setter seg fast.

 

 

 

 

//Fride og Maxim