Denne uka var jeg (Hanne) og Drops på mentalbeskrivelsestest. I følge retningslinjene er formålet med testen det følgende:

«Beskrive hundens mentalitet innenfor regelverkets momenter, slik at man oppnår et best mulig beslutningsgrunnlag med tanke på avl og oppdrett.»

Jeg skal absolutt ikke ha noe oppdrett på Drops, men jeg synes det er veldig interessant å lære mer om hunden min og høre om andre har samme oppfatning som meg på det jeg ser i henne. En ekstra faktor er at jeg ville ha testen gjennomført i tilfelle vi bestemmer oss for å gå brukskonkurranse (hvor gjennomført test er et krav).

IMG_4517

Du kan lese mer om selve testen her: http://web2.nkk.no/filestore/Jakt_og_bruks/Regelverk_for_jakt_og_bruks/Regler-for-mentalbeskrivelse-hund-per-01.05.12.pdf

Jeg synes jevnt over at hun presterte som forventet, men jeg ble overrasket over spesielt to ting:

  • Hun var helt middels interessert i testlederen da han skulle hilse på henne – jeg forventet at hun skulle bli kjempeglad. Dette hadde nok litt med konteksten å gjøre, og hun var veldig høy da hun kom inn på plassen. Det var tydelig hun hadde forventninger til situasjonen.
  • Hun var nesten helt uinteressert i jaktmomentet hvor en leke blir dratt foran henne. Første gangen begynte hun å surre rundt i lyngen, og andre gangen løp hun litt etter, men så fant hun ut at hun skulle surre litt rundt i lyngen igjen. Så på papiret står det at hun har veldig lite jakt i seg.

Ellers gjorde hun stort sett som jeg trodde:

  • Hun var forholdsvis aktiv på passivitetsøvelsen – som forventet 😉
  • Hun reagerte ved å bli litt skremt på skremsel, dvs. gjorde en unnamannøver (på både lyd og kjeledress) – men holdt blikket.
  • På spøkelsene holdt hun blikket på de og begynte og bjeffe på da de kom innenfor ca 4 meter.
  • Hun avreagerte veldig kjapt på alle typer skremsel (lyd, kjeledress og spøkelsene). Da hun hadde sjekket det ut så var hun 100% ferdig med det, ingen frykt som satt igjen etterpå. Spesielt lydskramlet var hun veldig kjapp med å sjekke ut på egen hånd.
  • Hun var ikke interessert i å leke med figuranten som dukket opp på avstand, hun tok heller med leka til meg.
  • Hun kamper godt, med både meg og testleder.
  • Hun var overhodet ikke skuddredd.

Jeg fikk veldig hyggelige kommentarer fra testlederen synes jeg. Han mente at dette var en kelpie med mye insinkt i seg. De mente også at hun har mer kamp i seg enn jakt, hun er mer interessert i å leke sammen med meg (noe som er fint for lydighetstrening for eks.). De var også enige med meg i at dette er en hund som er litt sent utviklet, og at hun kommer til å trenge litt tid til å modnes og at jeg absolutt ikke burde stresse med å trene masse eller konkurrere fordi alt ligger til rette for at hun kommer til å bli knallbra som voksen. De mente også at hun jobbet seg opp i løpet av prøven, at hun startet bra og ble bedre og bedre, og at dette var et tegn på en skikkelig arbeidshund. Hun jobbet seg gjennom de ulike momentene og så var hun med en gang klar til neste utfordring, noe som gjorde meg veldig stolt da jeg fikk høre det :)

Video av skuddet hvor hun fikk karakter 1 – dvs. ingen reaksjon og skuddfast.

Alt i alt var dette en veldig fin opplevelse, både for meg og for henne også :) Fine Dropset mitt gjorde en knalljobb og jeg er veldig stolt avinnsatsen hennes!

2016-03-11 17.54.48 HDR