På impuls fant jeg ut forrige helg at jeg skulle melde Maxim på Karaktertest. Karaktertest er en av 3 mentaltester man kan ta, og som man trenger godkjent dersom man har tenkt å stille i 20150813_184637brukskonkurranser. Det har jeg jo en tanke om at hadde vært moro en gang i tiden, og vi meldte oss derfor på, litt på impuls, bare for å (forhåpentligvis) få det unnagjort.

På forhånd hadde jeg lest gjennom reglementet og øvelsene, og gjort meg noen tanker om hvilke reaksjoner jeg trodde jeg kom til å få. Jeg var vel strengt tatt mest spent på skudd, da jeg aldri har testet skudd på Maxim før, selv om han ikke reagerer på torden og fyrverkeri osv, så vet man jo aldri..

Øvelsene vi skulle gjennom var følgende:

1. Tilgjengelighet – øvelsen gjennomføres ved at hunden får muligheten til å hilse på dommerene. De kikker da på om han frivillig går bort til de og hilser, og om han ønsker kontakt med fremmede.

2. Passiv figurant – øvelsen gjennomføres ved at man skal gå forbi en figurant som sitter på en stol, tildekket med duk. Her ser de på hvilken reaksjon hunden gir til figuranten når man passerer.

3. Lyd følsomhet – her slippes det en kjetting ned ei blikksklie, og de ser på reaksjon og avreagering på lyden.

4. Bevegelig figurant – Mens man går bort over, kommer det en tildekket figurant gående foran oss, og de ser da på hvilken reaksjon hunden får. Hunden fikk lov å følge etter figurantene, men skulle ikke slippes.

5. Skuddfast – her skytes det først to skudd mens hunden er i aktivitet (lek), og ett skudd mens hunden er passiv.

 

Maxim reagerte og fikk følgende score:

1. Maxim hilser jo gjerne på fremmede, og går nesten i taket. Det er jo tross alt fremmedfolk vi finner i skogen, så ingen problem å hilse på disse. Han får scoren 4, som er «tar kontakt med fremmed menneske, feks når fører tar kontakt»

2. Maxim synes jo figuranten er spennende, så å gå rett forbi var nok optimistisk å tro vi skulle få til. Vi løper rett bort for å hilse på figuranten, og får scoren 3 «reaksjon som står  i forhold til påvirkningen». På avreagering får han 4 «avreagering uten hjelp fra fører».

3. På vei bort til skrammelet får Maxim ferten av figuranten (som skulle sette i gang skrammelet). Vi måtte derfor inn i skogen for å hilse på figuranten først. Når skrammelet kom skvatt nok Maxim, men var raskt borte å sjekka ut hva det var for noe. Dersom hunden prøvde å gå skulle man slippe, og Maxim løp inn i skogen for å sjekke ut om det fortsatt var figurant i skogen. Han fikk scoren 2 «kontrollert unnamannøver» samt en 4er på avreagering ettersom han avreagerer uten hjelp fra meg.

4. Når figuranten kom ut av skogen så løp Maxim bare etter for å hilse. Han får scoren 1 «Kort stopp for kontroll» samt en 4er på avreagering.

5. På skudd va20150814_212259r jeg glad for at det har løsnet i forhold til kampleken. Vi lekte ganske bra og Maxim var veldig fouksert på leken. På det første skuddet slapp han leken, men hoppet ganske raskt i leken igjen. På skudd 2 slapp han ikke leken, men fortsatt bare uten å bry seg. På skudd 3 under passivitet brydde han seg heller ikke, og hoppet rett i leken etter skuddet. Han fikk karakteren 5 «Skudd fast, helt uberørt eller små oppmerksomhetssignaler».

Testen gikk egentlig over all forventning, og jeg er veldig fornøyd! Dommeren sa at testen var svært godt gjennomført, så det må vi bare si oss kjempe fornøyd med! Vi feira i dag med ei søksøkt med fokus på melding på gjenstand. Sliten hund og fører har tatt helg med god samvittighet.

Dessverre gikk Hanne sin telefon tom for plass halvveis i testen, men noen øvelser fikk vi filmet.. Øvelsene kan du se her:

 

God helg!

 

/Fride og Maxim