Veldig ofte når vi er ute på tur eller på trening, dukker det opp øyeblikk hvor vi gjerne skulle hatt hunden til å stå helt i ro, slik at vi får tatt et bilde med den perfekte bakgrunnen. Vi får ofte spørsmål om dette, og har vel nok bilder selv med fartsstriper fordi hunden ikke sto lenge nok i ro til at vi klarte å ta bildet. Så hvordan får vi til at hunden står i ro lenge nok?

Et hjelpemiddel man kan bruke for å få til dette, er omvendtlokking. Omvendtlokking er noe vi bruker veldig mye i treninga vår til vanlig, og er et flott hjelpemiddel i situasjoner hvor vi for eksempel ønsker at hunden skal fryse i en bestemt posisjon, for eksempel for at vi skal få tatt et fint bilde av hunden vår. Når hunden kan øvelsen, kan man bruke omvendtlokking i alle posisjoner, som for eksempel ligg, sitt og stå.

Omvendtlokking er noe vi jobber med på våre valp- og hverdagslydighetskurs, og en intro av øvelsen kan du se Siv Svendsen gjøre her:

https://www.youtube.com/watch?v=W6fSlmXNB_k&list=UU97DCj26YixqAmlNHJXUNYg

Poenget med øvelsen er å lære hunden at når du holder godbiten / leken foran den, skal den fryse posisjon frem til den får beskjed om at den kan få lov å ta godbiten / leken, ved at du sier for eksempel vær så god, bra eller et frisignal som løser hunden ut av posisjon. Det vi lærer hunden er altså at selv om godbiten / leken er fremme betyr ikke det at hunden får ta den, før den får beskjed.

Her ser dere Marit og Cathrine ta bilde av Lerke med omvendtlokking:

lerke_omvendtlokking1

Lerke har her blitt lagt i dekk, og Cathrine bruker omvendtlokking med leke for å få Lerke til å holde posisjonen lenge nok til at Marit får tatt bilde.

Slik ser bildet ut fra andre siden:

lerke_omvendtlokking

Omvendtlokking er også et supert hjelpemiddel til å kvalitetssikre ulike øvelser som for eksempel sitt og ligg. Ved å bruke omvendtlokking kan vi forsøke å «lure» hunden ut av posisjon, og sikre at hunden blir sittende / liggende selv med godbiter eller leker som forstyrrelser.

Her er noen bilder hvor vi har brukt omvendtlokking for å få hundene til å fryse i posisjon:

maxim_omvendtlokking

adakompis_omvendtlokking
Foto: Malin Seter

God helg!