Det er mange øvelser som er topp å trene på hjemme på stuegulvet, og selv om været blir kaldere og våtere trenger hundene våre aktivisering. Gjennom vinteren bruker vi ofte mye tid på stuegulvet til finpuss og kvalitetssikring av ulike øvelser samt trening på triks ved hjelp av target når vinteren herjer som verst utenfor.

Med høygravid matmor begynner det å begrense seg med aktiviteter og trening for Maxim, og treningene våre har derfor startet på stuegulvet litt tidligere i år enn tidligere, allerede før verste vinteren har satt inn J

En av øvelsene som jeg synes er topp å jobbe med hjemme på stuegulvet er dekkmarkering. Dekkmarkering brukes for å markere funn av gjenstand i for eksempel spor eller i feltsøk. På prøvene som redningshund er gjenstandene hunden skal markere på, på størrelse med en fyrstikkeske eller mindre, mens i brukskonkurranser er gjenstandene noe større. Antallet gjenstander hunden skal markere på varierer ut fra hvilken type prøve det er.

Dekkmarkeringen har jeg lært inn ved å legge Maxim i dekk mens jeg sitter foran, gjenstanden blir plassert mellom forlabbene hans og deretter belønner jeg masse for at han vender oppmerksomheten mot gjenstanden mens han allerede ligger. I starten er oppmerksomhet mot gjenstanden nok, og etter hvert må vi kreve mer og tydeligere markering. Etter dette må han holde markeringen uansett hvor jeg er i forhold til gjenstanden og til slutt må han dekke selv og gjennomføre markeringen uten hjelp fra meg. Etter hvert som Maxim har blitt tryggere i øvelsen, krever jeg at han holder markeringen lenger, samt med forstyrrelser rundt.

 

Her kan dere se min og Maxim sin første økt med dekkmarkering:

 

Ettersom vi aldri hadde gjort dette før, har jeg en ganske stor gjenstand og jeg belønner hyppig for all oppmerksomhet mot gjenstanden. Etter hvert krever jeg at han holder snuten på gjenstanden og at han må holde den der over tid før belønningen kommer, men i starten er det viktigst at han skjønner at det er gjenstanden som er viktig, og jeg belønner derfor all oppmerksomhet som han gir mot gjenstanden.

Her har vi kommet litt lenger i treninga og Maxim må holde snuten på for å få belønning:

IMG_2529

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her bruker jeg omvendtlokking for å få Maxim til å fryse posisjon:

IMG_2511

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg synes det er greit å forholde meg til så små gjenstander som mulig, for å gjøre det så vanskelig som mulig når vi trener. I innlæringen brukte jeg litt større gjenstander for å få Maxim til å skjønne at det var selve gjenstanden som var viktig i denne øvelsen. Etter hvert har vi jobbet oss nedover i størrelse på gjenstandene. Ved å bruke så små gjenstander som mulig under trening gjør man at konkurranser og prøver blir «enkle» i forhold, noe som alltid er en fordel. Som gjenstand bruker jeg det jeg finner hjemme. På prøver kan du få hva som helst, så det er lurt å variere hva man bruker slik at hundene er vant med at det kan dukke opp hva som helst. Jeg bruker alt fra binders til hockeypulver bokser, og jeg varierer gjenstand ofte for at Maxim ikke skal forbinde kun en bestemt gjenstand med øvelsen.

For oss som har hunder som lett tar ting i munnen, kan det være greit å velge gjenstander som ikke er brukt til apportering før, og gjenstander som ikke er så lett å plukke opp, slik at vi ikke får uønsket adferd ved at hunden tror vi skal apportere gjenstanden og ikke markere.

I 2015 kommer Hundesamvirket med et nytt og spennende sporkonsept hvor deltakerne blant annet vil lære om dekkmarkering!

 

//Fride og Maxim