Siden vi hentet Maxim i juni 2012 har vi jobbet mot at han skal bli godkjent redningshund i Norske Redningshunder (NRH). Du kan lese mer om NRH her.

For å nå målet vårt om godkjent ekvipasje i NRH er vi gjennom året på ulike kurs og samlinger. I sommer deltok vi på brukssatsning i Arendal hos Elin Søisdal Gjeruldsen. Du kan lese mer om Elin her. 4 dager til ende med fokus på det vi ønsket på innenfor bruks, artig! I forkant av sommeren var vi på sporkurs, og fokuset vårt på kurset med Elin skulle derfor være meldingstrening, rundering og lydighet.

Rundering med melding var hovedfokuset vårt disse dagene. Rundering er en søksøvelse som går ut på at hunden skal finne mennesker som ligger skjult i terrenget. Hunden jobber ut fra ei midtlinje som føreren jobber langs, og jobber ut i slag på 50 meter til hver siden av midtlinja. I rundering bruker hunden primært overvær for å finne mennesker.  Det er to ulike måter for hundene å melde funn på: Halsmelding, som er når hunden bjeffer når den finner figurant, eller bringkobbel, som er et bitt som henger rundt halsen til hunden som hunden plukker opp når den finner figuranten. Jeg bruker bringkobbel på Maxim.

I runderinga har jeg og Maxim flere utfordringer vi må jobbe med: Vi har trent altfor lite runderingsmønster, så Maxim er fortsatt avhengig av å se figuranten eller få lydpåvirkning for å løpe ut fra midtlinja for å søke, i tillegg til at meldingen ikke er generalisert godt nok, noe som gjør at han inni mellom tuller med meldinga om figuranten blir for synlig. I tillegg måtte Elin holde meg litt i ørene fordi jeg har en tendens til å prate mye til Maxim mens han jobber, noe som egentlig bare forstyrrer han
mer enn jeg hjelper.

Maxim på vei ut til synlig figurant for å melde med bringkobbel:

rundering

Vi hadde en hel dag på lydighetsbanen. Jeg hadde primært to øvelser jeg ønsket hjelp denne dagen. Den første øvelsen var nyinnlæring av melding på gjenstand for dette hadde vi ikke rukket å starte på enda, og uten denne øvelsen får vi ikke videreutviklet sporet vårt.

Maxim markerer på gjenstand og holder posisjon ved hjelp av omvendtlokking:

Markering_gjenstand

Vi kom veldig langt på få økter, og Maxim tok øvelsen veldig fort. Vi fikk gode tips til hvordan vi skulle starte innlæringen og hvordan vi skulle jobbe videre med øvelsen når vi kom hjem. Nå gleder vi oss til øvelsen er helt ferdig slik at vi kan begynne å bruke markering på gjenstand i sporet!

Den andre øvelsen jeg ønsket hjelp til var fellesdekk. Dette synes jeg og Maxim er kjempe vanskelig og vi sliter med å komme oss fremover med denne øvelsen. Vi har prøvd og feilet når det kommer til fellesdekk, og trengte noen gode tips fra Elin for å komme oss videre. Maxim synes andre hunder er veldig spennende og vil helst reise seg fra fellesdekken for å hilse på de andre hundene. Her fikk vi mange tips til hvordan vi skulle trene inn en ordentlig fellesdekk, og hvordan vi gradvis skulle jobbe oss gjennom utfordringene vi har.

fellesdekk

Maxim synes det var travelt å være på kurs, så batteriene måtte lades på kveldene:

Maxim_sover

Vi hadde 4 utrolig flotte og lærerike dager sammen med Elin og de andre kursdeltakerne på brukssatsning i Arendal. Vi fikk masse gode tips som vi fikk prøvd på kurset og vi som skal jobbe videre med for å komme i mål med alle øvelsene. Jeg kan virkelig anbefale kurset og Elin som instruktør fordi som er interessert i å trene bruks!

 

//Fride