Vi har akkurat avsluttet en kursrunde med valp- og hverdagslydighet, og den engasjerte gjengen vi hadde på kurs ønsket ett innlegg om aktivisering i hverdagen. Vi blir superglad når noen tipser oss om hva vi skal blogge om, så ta gjerne kontakt med oss om det er noe du vil vi skal blogge om!

På valp- og hverdagslydighet snakker vi om «5 om dagen». Dette er 5 ulike aktiviteter vi tenker at hundene bør ha hver dag.

20150814_212259De 5 ulike aktivitetene er:

  • Fysisk aktivitet (for eksempel tur)
  • Hodetrim (øvelser hvor hunden må tenke selv, for eksempel frivillig sitt)
  • Nesearbeid (øvelser hvor hunden bruker nesen, for eksempel godbitsøk)
  • Balanse (øvelser hvor hunden for eksempel balanserer på ting man finner i naturen)
  • Kontakt (for eksempel håndteringstrening)

 

I dette innlegget tenkte jeg at jeg skulle ta for meg ulike enkle måter å aktivisere hunden på innendørs.

Anne Marit har skrevet et supert innlegg om hvordan aktivisere når vi er på tur. Det innlegget finner du her:

Variasjon på lufteturen – til nytte og glede for både hund og eier!

 

Når det gjelder aktivisering innendørs er det bare fantasien som setter grenser. Det finnes utrolig mange ulike hundeleker / iq leker som man kan gi hunden. Egen erfaring er at disse er ganske kostbare, i tillegg til at når hunden har «knekt koden» er leken oppbrukt, og hunden bruker ikke lenger mye kapasitet på å få løst leken. Med min egen hund bruker jeg derfor ting jeg har i huset for å aktivisere, slik at jeg hele tiden kan endre og gjøre det vanskeligere / lettere ut fra hvordan hunden min responderer på leken vi driver med.

Jeg gjør mye av basistreninga mi med Maxim på stuegulvet. Alt fra innlæring av for eksempel sitt, ligg, stå osv til hold fast apporten uten å tygge. Jeg synes at stuegulvet er et fint sted å starte med all nyinnlæring fordi det er lite annet som forstyrrer, så vi kan konsentrere oss om det vi skal jobbe med uten å bli forstyrret av miljøet rundt oss. Øvelsene må selvsagt trenes på i andre miljøer etter hvert og, men det er et fint sted å starte, og det krever mindre logistikk og tid for min del når jeg bare kan trene litt i reklamepausene på kveldstid når jeg er hjemme uansett. Jeg vet med meg selv at det er mer logistikk og «vanskeligere» å komme seg på trening, hvis jeg må pakke bil og kjøre ett sted, enn å bare kunne kjøre noen korte økter på stuegulvet. Ved å gjøre det, får Maxim lagt flere økter i uka enn hvis jeg skulle tatt treninga utendørs hver gang. Og man blir jo fort bitt av basillen og plutselig trener man 2-3 økter flere kvelder i uka, og det er helt utrolig hva man får gjort når man er effektiv… :)

 

Litt om ulike øvelser jeg gjør på Maxim hjemme:

Vi trener altså all ny innlæring på ting jeg vet vi trenger. Alle lydighetsøvelser har jeg startet med på stuegulvet. Topp å trene på å bli liggende over tid for eksempel mens jeg lager middag. Så alle lydighetsøvelser og triks du tenker at du vil lære hunden din kan du starte med på stuegulvet. Det er krevende for hundene å tenke selv, selv om vi «bare» har trent sitt hjemme.

Ellers bruker Maxim å få gjøre en del ved hjelp av targetøvelsen. Øvelsen går ut på at hunden skal stikke nesen i håndflata di når den blir presentert. I starten må vi kanskje belønne for20150601_211750 all oppmerksomhet i retning av hånda, men når hunden har skjønt tegninga er kravet at nesen skal helt inn i håndflata di. Poenget med øvelsen er da at hunden skal følge hånda di, slik at den hele tiden jobber for å få nesa i håndflata. Maxim bruker øvelsen til for eksempel: snurr, hopp opp i hånda mi, hoppe opp på ting (for eksempel en stol), gå 8-tall mellom beina, åpne og lukke skuffer og skap, skru av og på lyset. Her er det bare fantasien som setter grenser, og hundene kan lære ganske mye rart ved hjelp av øvelsen, så har du ett triks du synes det hadde vært gøy å lære inn, så kan det helt sikkert læres inn ved hjelp av target!

Maxim er jo labrador, og labradorer flest er relativt matglad. Jeg bruker derfor tørrforet til Maxim til å få jobbet litt hjemme slik at han får brukt litt krutt. Dersom hunden din er glad i tørrforet kan du bruke dette, alternativt bruker du de godbitene som er nederst i belønningspyramiden din til disse øvelsene (viktig at man ikke bruker opp de beste godbitene inne, så tenk på her hva det minste hunden din er villig til å jobbe for og bruk det). Med tørrforet kan man for eksempel: kaste foret ut over gulvet slik at de må spise det rett fra gulvet. Når foret ligger så lett tilgjengelig vil de ikke bruke mye energi, men når de har skjønt øvelsen kan vi gjøre det vanskeligere. Da kan man gjemme foret rundt om i huset (både høyt og lavt) slik at hunden må lete etter foret sitt. Da får de brukt nesen litt, sliter seg litt ut samtidig som de bruker litt tid på å spise maten. Etter hvert som hunden blir bedre på øvelsen kan man bruke mindre mengder med for, eller spre samme mengde utover ett større område. Dette er og en øvelse man kan gjøre ute. Kast foret utover plena og la de lete det opp. Maxim får nesten aldri maten sin i skåla, men han må jobbe for foret på en eller annen måte og på denne måten får vi jobbet en del i løpet av dagen. Jeg bruker også tørrforet hans når vi for eksempel trener lydighet innendørs.

Foret kan også brukes til for eksempel: putt det inn i en melkekartong, pappeske, ett gammelt teppe eller en håndduk og knytt knuter osv, og bare la hunden makulere det i jakten på foret / godbitene. Øvelsen kan gjøres vanskeligere veldig enkelt ved at man knytter hardere knuter, legger i mindre for osv. Her må vi nok bare innstille oss på at det kan bli litt rot…. :)

Man kan også legge foret inni ei brusflaske og la de finne ut hvordan de får ut maten. Husk her at det må være tørre godbiter eller foret, for hvis det er litt klissete vil det ikke være mulig å få ut bitene. Samme flaska kan og henges i en tråd slik at de må dytte på flaska mens den henger, slik at den snur seg opp ned for at maten skal ramle ut.

Kassemetoden er også en veldig fin øvelse å gjøre på stuegulvet. Kassemetoden er en metoden man kan bruke til å lære bakpartskontroll og for å lære inn for eksempel utgangsstilling. Dette er en veldig fin øvelse å gjøre på stuegulvet for å få trent hunden litt innendørs. Øvelsen foregår slik: Finn frem ei kasse. Den trenger ikke å være så stor eller høy, poenget er bare at hunden skal sette forlabbene oppå for å komme opp fra gulvet. Det kan med andre ord være en eller annen kasse eller for eksempel en bok eller ett spill J I starten belønner vi for all oppmerksomhet mot kassen. Når hunden har skjønt at det er noe med kassa, er kravet at hunden skal oppå med forlabbene. Når hunden setter forlabbene oppå kasse, begynner vi å bevege oss rundt kassa. Kravet for å få belønning er hver eneste litt bevegelse med bakbeina. Målet med øvelsen er at hunden skal bli bevisst på bakbeina sine, og det er derfor kun bevegelsen med bakbeina vi skal belønne. Etter hvert kan vi kreve flere og flere skritt før belønninga kommer. Når hunden har skjønt dette, kan vi begynne å stå i ro mens hunden beveger seg. Det finnes utallige videoer av øvelsen, ett eksempel er denne: https://www.youtube.com/watch?v=u760Ll8cxLU.

 

Lykke til med treninga!

 

Fride